Χάρτης Πλοήγησης Συχνές ερωτήσεις Συνδέσεις
 
  Δραστηριότητες
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΑΡΧΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
 

 

Εκθέσεις

Σκοπός των υπηρεσιών των Γενικών Αρχείων του Κράτους

α) Η εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση, συντήρηση, καταγραφή, μικροφωτογράφηση, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού της χώρας και η διάθεση προς μελέτη όλων των δημόσιων και ιδιωτικών αρχείων, εγγράφων και χειρογράφων, τα οποία αναφέρονται στην ιστορία και στην πολιτιστική κληρονομιά του ελληνικού έθνους και σε ό,τι έχει σχέση με τη διοικητική, οικονομική και κοινωνική ζωή του ελληνικού κράτους.

β) Η επισήμανση και απογραφή των εχόντων ιστορικό ενδιαφέρον δημόσιων αρχείων, η επιλογή και εισαγωγή τους στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η προετοιμασία για τη διάθεση στους μελετητές.

γ) Η συνεργασία με τις αρχές της Εκκλησίας, των εκκλησιαστικών και μοναστηριακών ιδρυμάτων και άλλων θρησκευτικών φορέων για τη διάσωση του αρχειακού υλικού.

δ) Η συνεργασία με τους κατόχους ιδιωτικών αρχείων, τα οποία παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον.

ε) Η εποπτεία των ειδικών αρχείων του άρθρου 39.

στ) Η έκδοση δημοσιευμάτων (περιοδικών και αυτοτελών), που εξυπηρετούν τη γνώση των ιστορικών πηγών της χώρας.

ζ) Η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

η) Ο εμπλουτισμός με αγορά ή αποδοχή δωρεάς αρχειακού υλικού από τους κατόχους τους και ομοιοτύπων αρχειακού υλικού που βρίσκονται σε ξένα κράτη ή οργανισμούς.

Άρθρο 9 ν. 1946/1991 "Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) και άλλες διατάξεις".

Λειτουργεί Μόνιμη Έκθεση Φωτογραφίας στο Αναγνωστήριο του ΓΑΚ – Τοπικού Αρχείου Σαλαμίνας με θέματα:

  • «Η Γερμανική Κατοχή στη Σαλαμίνα»
  • «Οι Ψαράδες της Κούλουρης στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής»
  • «Ο Προσκοπισμός στη Σαλαμίνα»
  • «Η Οικογένεια των Γαλέων»

Εκδηλώσεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, τα Γ.Α.Κ.-Τοπικό Αρχείο Σαλαμίνας πραγματοποίησαν  Έκθεση Φωτογραφίας την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 και υποδέχθηκαν τους πολίτες στο χώρο του Αναγνωστηρίου του Τοπικού  Αρχείου Σαλαμίνας από τις 9.00 π.μ. έως τις 19.00 μ.μ. Η έκθεση φωτογραφίας  είχε  την ακόλουθη θεματολογία :

  • Η Σαλαμίνα στη Δεκαετία του 1940
  • Οι ψαράδες  της Κούλουρης στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής
  • Ο Προσκοπισμός στη Σαλαμίνα

Τα ΓΑΚ - Τοπικό Αρχείο Σαλαμίνας διοργάνωσαν και πραγματοποίησαν μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Σαλαμίνας στις  03  Ιουλίου  2016 στην αίθουσα Δ. Μπόγρη με θέμα: «Οδοιπορικό στα Εξωκλήσια και τους Μικρούς Ναούς της Σαλαμίνας».
Οι συντελεστές της εκδήλωσης ήταν οι: κ. Τσαμίλης Γεώργιος κύριος ομιλητής, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μούλτος και η βυζαντινολόγος κα Παλέρμου Μαρία. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Προϊστάμενος του Τοπικού Αρχείου Σαλαμίνας κ. Σαλματάνης Αναστάσιος. Ο ίδιος απηύθυνε χαιρετισμό στο κοινό και προλόγισε την εκδήλωση.
Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μούλτος, αναφερόμενος στη σημασία της ύπαρξης των Εξωκλησιών στο νησί. Ο ιερέας αναφέρθηκε στην ευλάβεια και την ανάγκη για προσευχή των κατοίκων του νησιού, γεγονός που αποδεικνύεται από το πλήθος των μικρών Εκκλησιών στη Σαλαμίνα.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο κ. Τσαμίλης Γεώργιος, ο οποίος με την προβολή φωτογραφιών από μικρούς Ναούς και Εξωκλησια, αγιογραφίες, τέμπλα και καμπαναριά, από το αρχείο του, παρουσίασε την ιστορία των Εξωκλησιών του νησιού και ξενάγησε το κοινό στα σημαντικότερα Εκκλησάκια του νησιού από το βορρά προς το νότο αναφέροντας παράλληλα  σημαντικούς αγιογράφους.
Τον κύκλο ομιλιών έκλεισε η βυζαντινολόγος κα Παλέρμου Μαρία η οποία αναφέρθηκε στην ιστορία αλλά και την ιστορικότητα των οικισμών στο νησί κατά την μ. Χ. περίοδο. Ανέλυσε τοπωνύμια του νησιού. Επισήμανε και εξήγησε την ύπαρξη παλαιοχριστιανικών μνημείων, που σήμερα δεν σώζονται. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα βυζαντινά μνημεία, του Αγίου Ιωάννη του Καλυβίτη στο δάσος «λεμονίων», του Αγίου Γρηγορίου στα Βασιλικά αλλά και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Ρέστη.

Η εκδήλωση έκλεισε  με την  χορωδία «Πρωτόκλητος» υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής κας Μούλτου Θεώνης.

 

άρθρο σε τοπική εφημερίδα

πατήστε πάνω για μεγέθυνση

Τα ΓΑΚ - Τοπικό Αρχείο Σαλαμίνας πραγματοποίησαν εκδήλωση σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα Σαλαμίνας στις 24 Μαρτίου 2016 και ώρα 18:00 μ.μ. στο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα με θέμα: «Ο ρόλος της Εκκλησίας κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821». Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μούλτος.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την χορωδία «Πρωτόκλητος» υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής κ.Θεώνης Μούλτου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Προϊστάμενος των ΓΑΚ - Τοπικού Αρχείου Σαλαμίνας, κ. Αναστάσιος Σαλματάνης, ο οποίος είχε και ρόλο συντονιστή στην εκδήλωση.

Τα ΓΑΚ-Τοπικό Αρχείο Σαλαμίνας συμμετείχαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Δημοτικό Σχολείο Παλουκίων Σαλαμίνας για τα 90 χρόνια λειτουργίας του με θέμα: «Δημοτικό Σχολείο Παλουκίων: 90 Χρόνια Ιστορίας, Παιδείας και Πολιτισμού» στις 29 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Παλουκίων Σαλαμίνας. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η κ. Γκανά Ελένη, Διευθύντρια του Σχολείου και παλαιότεροι απόφοιτοι του Δημοτικού Σχολείου Παλουκίων. Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο σχετικά με την Ιστορία και την διαδρομή του Δημοτικού Σχολείου Παλουκίων Σαλαμίνας. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με τραγούδια από την μαθητική χορωδία του σχολείου και την τιμητική παρουσία της τραγουδίστριας Πόπης Αστεριάδη. Η συγκέντρωση και η επεξεργασία του αρχειακού υλικού πραγματοποιήθηκε από τον κ. Αναστάσιο Σαλματάνη, προϊστάμενο των ΓΑΚ- Τοπικό Αρχείο Σαλαμίνας.

πρόσκληση εκδήλωσης

συντελεστές εκδήλωσης

 

  • Τα ΓΑΚ - Τοπικό Αρχείο Σαλαμίνας σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Παλουκίων Σαλαμίνας πραγματοποίησαν εκδήλωση με θέμα: «Η Σαλαμίνα στα χρόνια της κατοχής» στις 27 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 09:00 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Παλουκίων Σαλαμίνας. Ο Προϊστάμενος κ. Αναστάσιος Σαλματάνης παρουσίασε και σχολίασε προβαλλόμενο φωτογραφικό αρχειακό υλικό σχετικό με τη Γερμανική κατοχή στη Σαλαμίνα. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με ποιήματα και τραγούδια των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Παλουκίων Σαλαμίνας.
πρόσκληση εκδήλωσης

 

  • Σας ενημερώνουμε για την εκδήλωση που διοργάνωσε και πραγματοποίησε το ΓΑΚ - Τοπικό Αρχείο Σαλαμίνας σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα Σαλαμίνας με θέμα: «Ο Ιστορικός Ναός του Αγίου Ανδρέα Σαλαμίνας» στις 30 Νοεμβρίου 2014. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο χώρο του Ι. Ν. Άγιου Ανδρέα και ομιλητές ήταν η κ. Μαρία Παλέρμου, Ιστορικός – Βυζαντινολόγος και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μούλτος. Την εκδήλωση προλόγισε ο  Προϊστάμενος  του ΓΑΚ-Τοπικού Αρχείου Σαλαμίνας, που είχε και ρόλο συντονιστή της εκδήλωσης. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την Χορωδία «Πρωτόκλητος» Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους η Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Ισιδώρα Νάννου, δημοτικοί σύμβουλοι, ερευνητές, εκπαιδευτικοί και άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.
Σας επισυνάπτουμε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση. εδώ
  • Εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το ΓΑΚ-Τοπικό Αρχείο Σαλαμίνας σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα  με θέμα:"Ο Ιστορικός Ναός του Αγίου Ανδρέα Σαλαμίνας" στις 30 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 18:00.
πρόσκληση εκδήλωσης αφίσα εκδήλωσης
  • Εκδηλώσεις του Δήμου Σαλαμίνας για τον εορτασμό των τριακοσίων ετών από της Κοιμήσεως του Οσίου Λαυρεντίου, Προστάτη της Νήσου Σαλαμίνος. Τα Γ.Α.Κ. – Τοπικό Αρχείο Σαλαμίνας συμμετείχαν με την παροχή ιστορικού και φωτογραφικού υλικού στους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Σαλαμίνας, οι οποίοι και εκπόνησαν εργασία με θεματικές «Σαλαμίνα 1821 - Μονή Φανερωμένης - Γ. Καραϊσκάκης - Παραδοσιακές φορεσιές - Αγωνιστές 1821», στις 05-06 2007.
  • Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η Σαλαμίνα. Οργανώθηκε από τα τα Γ.Α.Κ. – Τοπικό Αρχείο Σαλαμίνας σε συνεργασία με το 1ο και 2ο Ενιαίο Λύκειο Σαλαμίνας για την παρουσίαση εργασιών των μαθητών, στις 24/03/2006.
  • Παρουσίαση οπτικοακουστικής προβολής με θέμα: «Τα παραδοσιακά επαγγέλματα – Η παραδοσιακή Αρχιτεκτονική – Οι βυζαντινές Εκκλησίες της Νήσου Σαλαμίνας». Οργανώθηκε και σχεδιάστηκε σε από τα Γ.Α.Κ. – Τοπικό Αρχείο Σαλαμίνας σε συνεργασία με το Κέντρο Απεξάρτησης Νόστος, στο Δημαρχείο Σαλαμίνας, Νοέμβριος 2005 - Μάρτιος 2006.
  • Εκδήλωση για τον πεσόντα κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου Αντώνιο Πρέκα (συνιδρυτή του προσκοπισμού της Σαλαμίνα). Οργανώθηκε από τα τα Γ.Α.Κ. – Τοπικό Αρχείο Σαλαμίνας σε συνεργασία με την «Ένωση Παλαιών Προσκόπων Σαλαμίνας». Στην οικογένεια του εκλιπόντος, εκπρόσωπος του Γ.Ε.Σ. απένειμε μετάλλιο, αντίγραφο του οποίου διατηρείται στα Γ.Α.Κ., στις 20/01/2004.
  • Το έπος του 1940 - Επικέντρωση σε γεγονότα του Νησιού μας. Οργανώθηκε από τα τα Γ.Α.Κ. – Τοπικό Αρχείο Σαλαμίνας σε συνεργασία με το Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Απόλλωνα, η παρουσίαση των γεγονότων έγινε από την προϊσταμένη της υπηρεσίας Μαρία Παλέρμου και ήταν βασισμένη σε αρχειακό υλικό, καθώς και σε συνεντεύξεις επιζώντων, στην αίθουσα LEO της Σαλαμίνας, στις 23/10/2003.
  • Παρουσίαση του Εθνικού Ύμνου του Διονυσίου Σολωμού. Οργανώθηκε από τα τα Γ.Α.Κ. – Τοπικό Αρχείο Σαλαμίνας σε συνεργασία με τη Θεατρική Ομάδα της Κούλουρης, με ιστορική πλαισίωση και αναφορές από την προϊσταμένη της υπηρεσίας Μαρία Παλέρμου, στο Δημαρχείο Σαλαμίνας, στις 24/03/2003.
  • Αποκαλυπτήρια της προτομής του Γεωργίου Παπασιδέρη. Οργανώθηκε από τα Γ.Α.Κ. – Τοπικό Αρχείο Σαλαμίνας σε συνεργασία με τον Δήμο Σαλαμίνας, στις 25/08/2002.
  • Τα Χριστουγεννιάτικα Έθιμα της Νήσου Σαλαμίνας. Οργανώθηκε από τα Γ.Α.Κ. – Τοπικό Αρχείο Σαλαμίνας σε συνεργασία με το Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Απόλλωνα, στο Δημαρχείο Σαλαμίνας, στις 04/01/2001.

Αρθογραφία βασισμένη σε αρχειακό υλικό

  • Τίτλος άρθρου: «Οικολογική συνείδηση πριν 70 χρόνια» του Αναστάσιου Σαλματάνη, προϊσταμένου της υπηρεσίας, Εφημερίδα: «Ανατροπές», Απρίλιος 2016, περίοδος Γ΄, φύλλο 31. Από το αρχείο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σαλαμίνας ΑΒΕ:1, ΑΕΕ: ΕΚΠ.3.1.

 

  • Μαρία Παλέρμου, προϊσταμένη της υπηρεσίας, «Ο Προφήτης Ηλίας της Κούλουρης», Εφημερίδα «Η Νέα Σαλαμίνα», Σαλαμίνα Αύγουστος 2002
  • Μαρία Παλέρμου, προϊσταμένη της υπηρεσίας, «Σφουγγαράδες στην Κούλουρη, σχόλιο επί συμβολαίου του Αρχείου Συμβολαιογραφούντων Ειρηνοδικών Σαλαμίνας» – Περιοδικό «Έρευνα» Αθήνα 2001
  • Μαρία Παλέρμου, προϊσταμένη της υπηρεσίας, «Η Σαλαμίνα μέσα από το πέρασμα των αιώνων» - Περιοδικό «Έρευνα», Αθήνα 2001
  • Μαρία Παλέρμου, προϊσταμένη της υπηρεσίας, «Η Ιερά Μονή Φανερωμένης – Πατριαρχικόν Σταυροπήγιον», Εφημερίδα «Η Νέα Σαλαμίνα», Σαλαμίνα, Νοέμβριος 2000

Ομιλίες               

  • Ομιλία της προϊσταμένης της υπηρεσίας Μαρίας Παλέρμου με θέμα: «Η Συμβολή της Μονής Φανερωμένης στον Αγώνα του 1821», στο Δημαρχείο Σαλαμίνας, στις 25/03/2007.
  • Ομιλία της προϊσταμένης της υπηρεσίας Μαρίας Παλέρμου με θέμα: «Το ιστορικό ίδρυσης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Σαλαμίνας», στη  Σαλαμίνα, Δεκέμβριος 2005.
  • Ομιλία της προϊσταμένης της υπηρεσίας Μαρίας Παλέρμου με θέμα: «Η Σαλαμίνα στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821»,στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, Μάρτιος 2002.